Sákjamuni Buddha körülbelül 2560 évvel ezelőtt született a mai Nepál területén, királyi család sarjaként. Harmincöt évesen, hat év mély meditáció után felismerte a tudat valódi természetét, és így elérte a megvilágosodást. Az azt következő 45 évben pedig Buddha tehetséges tanítványok ezreinek tanította azokat a módszereket, amelyekkel elérhető a megvilágosodás.
Tanításait szanszkritül Dharmának, tibetiül Csönek hívják, amelyek legjobb magyarázatát maga a Buddha adta. Mindkettő azt jelenti: “ahogy a dolgok vannak”. A buddhizmus hatékony módszereket nyújt ahhoz, hogy a dolgokat úgy lássuk, ahogy azok valójában vannak – itt és most.
A Karma Kagyü, egyike a legnagyobb tibeti buddhista átadási vonalaknak, mely egy hiteles tanítón keresztül segíti hozzá a gyakorlókat tudatuk természetének közvetlen megtapasztalásához. Ezeket a hatékony módszereket a történelmi Buddha tanította legközelebbi tanítványainak. A XII. században – a szerzetes – Gampopa adta meg ezeket a tanításokat az első Gyalva Karmapának, aki az elkövetkező inkarnációin keresztül megtartotta ezen módszerek erejét és frissességét. Jelenleg 17. Karmapa, Trinley Táje Dordzse a vonaltartó.

Láma Ole Nydahl – a becskei meditációs és elvonulási hely alapítója – egyike azon kevés nyugatiaknak, akik a tibeti buddhista hagyomány teljes jogú lámái és meditációs tanítói. Feleségével, Hannah-val, a század egyik legnagyobb jógija és a tibeti buddhizmus Kagyü hagyományának vezetője, 16. Karmapa, Rangjung Rigpe Dorje első nyugati tanítványai lettek 1969 decemberében. Karmapa nagy hatással volt életükre. Megkérte Hannah-t és Olét, hogy hozzák el a buddhizmust Nyugatra. Az elmúlt több mint 40 évben megállás nélkül utaztak, tanítottak és meditációs központokat hoztak létre a világ számos országában.

„Egyszerű a receptem: mutasd meg az embereknek annak szükségét, hogy találni kell valamit, ami kivezeti őket a betegségből, az öregségből és a halálból, engedd őket bepillantani az életörömödbe. Mondd meg az embereknek, hogy a tudat olyan, mint a tér: nyílt, tiszta és határtalan; beszélj az útról és a célról is.”

Többet a buddhizmusról itt olvashatsz: www.buddhizmusma.hu