Azok számára, akik felhatalmazást kaptak Láma Ole Nydahltól, lehetőség van egyéni elvonulásokra; az egész éves aktivitás érdekében pedig továbbra is folytatódik az úgynevezett B-52-es projekt.

Meditációs elvonulások

A buddhista meditáció megmutatja a gyakorlónak saját tudatát. Lecsökkenti a szokások és a külső elvárások erejét/befolyását, valamint a belsővé tett, megszilárdult mintákat. Egy pár napos vagy néhány hetes elvonulás nagymértékben megerősíti ezeket az eredményeket azáltal, hogy nagyobb távolságot hozunk létre a mindennapoktól. A Gyémánt Út buddhizmus látásmódjának köszönhetően a rövidebb elvonulások és a mindennapi élet kiválóan vegyíthetőek. A Gyémánt Út elvonulási központok lehetővé teszik a családdal és hivatással rendelkező modern emberek számára a tevékenység/aktivitás és a meditáció vegyítését.

Nyitott elvonulás

Minden gyakorló maga dönti el az elvonulás időtartamát és azt, hogy hogyan fogja végezni. Kezdőknek tanácsos lehet a nyitott elvonulás, napi négy üléssel: egy rövid ülés reggeli előtt, két hosszabb dél előtt és dél után, és egy másik rövidebb este (ha megoldható együtt a helyi központ gyakorlóival). Természetesen lehetőség van az ülések számának csökkentésére, de tanácsos összeállítani egy napi menetrendet, és tartani azt. A nyitott elvonulás fennmaradó idejét használhatjuk arra, hogy segítsünk a centrumban és kicserélődjük az ott élő emberekkel. Ezt a fajta elvonulást bármelyik centrumban lehet végezni, és kiválóan alkalmas párok számára.

Zárt elvonulás

Zárt elvonulásokban a gyakorló nem beszél másokkal, vagy csak egyes, az elvonulás előtt kiválasztott tanácsadókkal beszél. A gyakorló egyedül eszik. Ez a fajta elvonulás olyan embereknek ajánlott, akik hozzá vannak szokva a meditáláshoz, és akiknek van már néhány éves tapasztalatuk a Gyémánt Út meditációkkal kapcsolatban. Egyedül meditálni, vagy esetleg olyan emberekkel, akik közel állnak hozzánk, teret hoz léte ahhoz, hogy eltávolítsuk a zavaró benyomásokat a tudat hosszú távú memóriájából. Minden benyomás képes természetesen megjelenni és bölcsességgé fejlődni. Az elvonulások célját ajánlott szerényen megválasztani, mivel a túl magasra tett célok elronthatják az elvonulás élvezetét.

Csoportos elvonulás

Egyes központok csoportos elvonulást is felkínálnak: bizonyos meditációt együtt, csoportosan végeznek, más meditációkat egyedül. Sok helyen lehetőség van kérdés-válaszokra és/vagy helyi tanítók által tartott esti tanításra – amelyek mindegyike rendkívül hasznos. A csoportos gyakorlás, és a gyakorlás során megjelenő egyéni buddhista felismerések erős kapcsolatokat teremtenek a gyakorlók között, és az ennek eredményeképpen létrejövő barátságok segítségével képesek leszünk a tőlünk telhető legjobban mások javára válni.

Információ az egyéni elvonulásokról:
becske.retreat@buddhizmusma.hu

B52

Becske 52 héten át, avagy tudatuk és az elvonulási központ területének gondozása egész évben.

B52-esként rengeteget tehetünk azért, hogy meditációs- és elvonulási központunk megőrizze jelenlegi állapotát, fejlődjön. és segítséget tudjunk nyújtani a mindennapi tevékenységekben a Sztúpa, a Marpa-ház, a Láma házak és a kurzus terület körül. A B52-es aktivitás azoknak a gyakorlóknak hasznos, akik egy kis időre szeretnének kiszakadni a már megszokott környezetből és idejüket aktív gyakorlással- és munkával szeretnék eltölteni.

Információ a B-52-es projektről:
Leskó Márton +36 20 348 4131
leskomarci@gmail.com