Becskei elvonulási és meditációs központ

Becske fontos szerepet tölt be a magyarországi Gyémánt Út-buddhizmusban: országos elvonulási központ és nemzetközi buddhista kurzusok helyszíne. A központ területének egy részét 1997-ben vásárolta meg a Gyémánt Út Buddhista Közösség. Az elmúlt évek folyamatos aktivitása és a gyakorlók számának növekedése lehetővé tette a terület bővítését és fejlesztését. Ma már a közel 50 hektáros földterület mellett, amely elsősorban a több ezer fős nyári kurzusoknak ad helyet, egy sztúpa és egy 200 fős meditációs helyiség, valamint elvonulásokra is alkalmas házak várják a gyakorlókat. A közösség 1998 óta minden évben Becskén tart nemzetközi buddhista kurzusokat, amelyeken rendszerint több ezren vesznek részt. Lopön Csecsu rinpocse, a 17. Karmapa, Táje Dordzse, Láma Ole Nydahl és Serab Gyalcen rinpocse is tanított itt. A központ szomszédságában lévő Csiga-hegyen a közösség sztúpát épített Serab Gyalcen rinpocse vezetésével, 2008-ban. A sztúpa az év minden napján látogatható.

Becske jelentősége

Becske a kezdetektől fogva mind a mai napig tökéletes gyakorlótere a közösen végzett buddhista aktivitásnak, a közösségért végzett-munka és a barátság egyensúlyban tartásának. Az együtt végzett munka, a csoportos meditációk és a közös kikapcsolódás is támogatja a fejlődést, a barátságot és az idealizmus, amely alapja a Gyémánt Útnak. Itt mindezeket zavartalanul és örömtelien gyakorolhatjuk együtt.
A terület nagyságából eredően folyamatos és sok a munka, amelyet azért végzünk lelkesen, hogy együtt teremtsük meg a feltételeket ahhoz, hogy minél többen kapcsolódni tudjanak a dharma-aktivitásainkhoz.
Korán megjelent az igény arra is, hogy legyen sztúpánk és egy nagy gompánk, ahol sokan tudunk együtt meditálni.
Egymástól függetlenül Lopon Csecsu rinpocse, Sherab Gyalcen rinpocse és Láma Ole is ugyan arra a pontra mutatott, hogy hol áll majd a Sztúpa, de 2008-ig ez csak egy szép tervnek tűnt.

Az első, 1998-as kurzus óta minden év nyarán több száz esetenként több ezer buddhista barátunk vett részt a 17. Karmapa, Löpon Csecsu rinpocse, Serab Gyalcen rinpocse, Láma Ole tanításain. (lásd Nyári kurzusok Becskén)
A kurzusok szervezésében is részt vesz minden magyar centrum, és jönnek segítők a környező országokból is.
Az év közbeni aktivitás is egyre növekszik, rendszeressé váltak a meditációs hétvégék, kisebb kurzusok, centrumtalálkozók.
Becskén jelenleg egy házaspár fogadja a látogatókat állandó ottlakóként.
Ahogyan az aktivitás egyre nő, egyre többen vagyunk, egyre több lehetőség nyílik kapcsolódni minden gyakorló buddhista barátunknak ehhez a fantasztikus helyhez, ami mindannyiunké.

A becskei elvonulási központ története

Becskén 1997-ben vásárolta meg első területeit a Gyémánt Út Buddhista Közösség. Hosszas keresés után találtuk meg azt a hirdetést, amelyben eladásra kínálták fel ezeket a földeket és ingatlanokat. Nem volt könnyű megszerezni, mert a falu lakosságát is meg kellett győznünk, hogy az aktuálisan szervezett népszavazáson, második kérdésként támogassák a mi vásárlási szándékunkat is.

Próbáltuk eloszlatni a félreértéseket, hogy teljesen veszélytelenek vagyunk. Szerveztünk egy barátságos focimeccset is a faluval, ahol persze kikaptunk. Ugyanakkor, még ha néhány szavazattal is, de meglett a többségünk.
Mára sikerült jó kapcsolatot kialakítanunk a helyiekkel. Részt veszünk a Falunapokon, meghívjuk őket a nyilvános előadásainkra és esetenként munkát is tudunk nekik biztosítani.

Kurzusainkon, 1998-óta minden évben nyáron több száz – esetenként több ezer buddhista barátunk vesz részt Láma Ole, Lopon Csecsu rinpocse, 17. Karmapa, Serab Gyalcen rinpocse tanításain. A kurzusok szervezésében részt vesz minden magyar szanga (gyakorlók közössége), de jönnek segítők a környező országokból is.

A Csigahegyen magasodó 9 méteres Megvilágosodás Sztúpát 2008-ban 9 hét leforgása alatt építettük fel Serab Gyalcen rinpocse vezetésével. A sztúpát Hamburgban tervezték felállítani, de az ottani önkormányzat végül mégsem engedélyezte az építkezést. Azóta is hálásak vagyunk Hamburgnak.

2010-től épül a Marpa-ház. A meditációs központ fő tevékenysége ide összpontosul, már akár százan is tudunk együtt meditálni az új gompában. Állandó programunk minden hónap harmadik hétvégéjén a Ngöndro hétvége is rendszeresen itt van. És elindultak a kisebb kurzusok is nagyszerű hazai és külföldi utazó tanítókkal.
Egyre inkább kialakulnak a feltételek az egyéni elvonulásokhoz is Becskén, aktuálisan a Lámaházakban. Azok a barátaink jöhetnek elvonulásra, akik erre felhatalmazást kaptak Láma Ole-tól.